Nettmobbing
For å unngå at digital mobbing skjer, på lik linje med vanlig mobbing, er det viktig med bevisstgjøring. Både foreldre og lærere er signifikante andre for barn, og det er viktig å lære de hva man kan og ikke kan gjøre. Det er mange aktører som jobber med forebygging, og det kan være mange gode tips å hente hos dem. Vi kan for eksempel nevne en internettside som heter “Du bestemmer”. “Du bestemmer” er et samarbeid mellom Teknologirådet, Datatilsynet og Senter for IKT i utdanningen. Siden inneholder ferdiglaget undervisningsopplegg som lærere kan benytte seg av når de arbeider med nettmobbing.
Telenor er en stor aktør som er med på å jobbe mot digital mobbing. Se hva de skriver om digital mobbing: http://www.medietilsynet.no/no/Trygg-bruk/Nettmobbing/Hva-er-digital-mobbing1/
De har også utarbeidet tips og råd til unge som utsettes for nettmobbing:
1. Ikke svar på meldinger som er ment for å trakassere deg eller gjøre deg opprørt. Det vil sannsynligvis oppmuntre til mer mobbing.
2. Behold meldingen; du trenger ikke å lese den, men behold den som bevis på trakasseringen. Er det et bilde eller en nettside - ta et skjermbilde(Ctrl+PrintScrn). Det er avgjørende å ha bevis for hendelsen når du søker hjelp eller vil rapportere det.
3. Fortell det til noen du stoler på. Snakk med foreldrene dine, venner, en lærer, ungdomsarbeider eller en hjelpetelefon. Det er det første du bør gjøre når du får et problem. På nettsiden korspahalsen.no ser du hvordan du kan komme i kontakt med voksne som ønsker å hjelpe deg.
4. Blokkér avsenderen. Du trenger ikke å finne deg i at noen trakasserer deg – blokkér uønskede avsendere!
5. Rapportér problemer til dem som kan gjøre noe med det. Du kan ta kontrollen ved å ikke finne deg i støtende innhold. Du kan for eksempel rapportere det til dem som eier nettsiden, Datatilsynets tjeneste slettmeg.no kan hjelpe deg til å fjerne innhold du ønsker å slette. Episoder som kan være ulovlige bør rapporteres til KRIPOS på www.tips.kripos.no
6. Respektér deg selv og respektér andre - å være online er veldig offentlig og veldig virkelig, selv om det ikke alltid føles sånn.
Tre tips mot digital mobbing
1. Bare tulla? Når du sitter foran tastaturet kan du ikke se reaksjonen til personen i den andre enden. Husk at meldinger på nett og mobil kan såre i virkeligheten også.
2. Tenk deg om før du trykker send eller publiser. Du har ingen kontroll over hva andre gjør med innholdet og det kan være vanskelig å fjerne.
3. Når du videresender en mobbemelding eller et bilde, er du selv med på mobbingen. Det er du som bestemmer om du skal være passiv deltaker eller sette en stopper for digital mobbing.
Telenor har i samarbeid med en rekke aktører startet en kampanje som heter Bruk Hue. De reiser rundt omkring på skoler for å holde foredrag om digital mobbing hvor bevisstgjøring er målet. http://www.brukhue.com/
Når skaden allerede har skjedd har datatilsynet opprettet en side som heter slettmeg.no. Formålet med tjenesten er å gi råd og veiledning til de som føler seg krenket på nett, eller som av andre grunner ønsker å få slettet eller rettet personopplysninger publisert på Internett.
Som en liten oppsummering mener vi det viktigste en som lærer faktisk kan gjøre noe med er å bevisstgjøre elever om nettmobbing og konsekvenser av dette. Det er noe lærere bør begynne med så tidlig som mulig, og gjerne ta i bruk materiale som allerede ligger tilgjengelig på nett.
Kilder: